Barricades van Luc Deleu: van maquette naar life-size

Naar aanleiding van het Antwerp Art Weekend (20-22 mei) zag ik in de Annie Gentils Gallery werk van Luc Deleu en zijn bureau T.O.P. OFFICE. De eigenares van de galerie vertelde me toen over een tentoonstelling die vandaag opent in het Raversyde-domein nabij Oostende. De titel van die expo is 'Manmade. Hedendaagse kunst over de relatie tussen mens en aarde'. Wie dat leest, denkt inderdaad aan Deleu en zijn geëngageerde artitecture (ik weet het, dat woord bestaat niet)...

Deleu en T.O.P. OFFICE zijn al jaren bezig met het onderzoeken van urbanisme op wereldschaal, 'orbanisme' noemen zij dat. Ik ben zelf altijd wel al geboeid geweest door projecten die innovatieve architectuur en kunst samenbrengen. Een tijdje geleden schreef ik nog over Tomàs Saraceno in de Vanhaerents Art Collection, waar een utopisch project van hem tentoongesteld is. Vooral die stevige dosis idealisme, gepaard met het lef om héél erg 'out of the box' te denken spreekt me aan. Van Deleu hangen in de Annie Gentils Gallery een paar intrigerende prints, maar het waren vooral zijn maquettes op de benedenverdieping die me verwonderden. Kleine ontploffingen!

Nuit debout in Antwerpen

Dat we barricades snel associëren met verzet, spreekt voor zich. Het is een eeuwenoude traditie om bij acties iets te blokkeren - en tegelijkertijd jezelf te beschermen. Ik denk dan meteen aan bekende revoluties uit het verleden, zoals de Franse Revolutie uit 1798, of de Julirevolutie in 1830, maar ook de maatschappelijke revolte van de jaren 60. En hoe zit het met die erfenis vandaag? Deleu lijkt daar zelf ook mee bezig, althans dat doet de actuele ondertitel 'Nuit Debout' vermoeden. Daarmee verwijst hij naar een sociaal fenomeen dat sinds april uit Frankrijk is overgewaaid naar Brussel, en ondertussen ook naar Gent. Eind maart zijn in Parijs de eerste volksvergaderingen begonnen op de Place de la République, en sindsdien blijven er bijeenkomsten plaatsvinden. Nuit debout toont een bottum-up-beweging waarin collectief wordt nagedacht over de manier waarop de maatschappij evolueert en welke politieke beslissingen daarbij horen. In feite is dat exact waar Deleu ook mee bezig is in zijn orbanisme-project!

Barricade #3. Nuit debout, Courtesy Annie Gentils Gallery, Antwerpen - tentoonstelling tot 25 augustus 2016

In de Annie Gentils Gallery in Antwerpen staan op de benedenverdieping verschillende maquettes opgesteld. Ik werd daar erg aangesproken door de spanning tussen de klein- en fijnheid en de grootse explosieve kracht van een maquette. De miniatuur-deuren zijn niet zomaar neergelegd, maar wel met oog voor detail (en kleur!) in een constructie geplaatst. Kleine objecten met grote boodschappen! Ze lijken ons aan te sporen zelf ook af en toe te protesteren. En dat in de verontwaardiging ook diepgang en schoonheid zit, bewijst Deleu met een schitterende barricade van Rietveld-stoelen. Houden design en kunst "de barbaren" tegen?

Een life-size barricade in Raversyde 

Barricade #1. (Raversyde), Courtesy Annie Gentils Gallery, Antwerpen - tentoonstelling tot 25 augustus 2016

De barricades van Deleu bestaan uit goed herkenbare materialen . In #1 is dat 3 maal dezelfde dosis materiaal: eén derde is beton, één derde zijn houten latten en het laatste derde zijn deuren. Het resultaat, een totale ravage, stelt ons de vraag: is dit de toestand waarin de wereld zich bevindt? In dit werk van Deleu zit een duidelijke politieke ondertoon en een negatief gevoel, maar vanwaar dat komt, is niet duidelijk. Daardoor kunnen we als kijker onze eigen gevoelens van ongenoegen projecteren op deze barricade en er zo zelf mee betekenis in stoppen. 

Op het Raversyde-domein in Oostende is de Barricade #1 speciaal voor de expo 'Manmade' volledig op ware grootte uitgewerkt. Ik ben er zelf nog niet geraakt (juni staat voor geschiedenis-studenten gelijk aan blokken), maar geef de info graag mee. Wie gaat kijken, krijgt er een wandeling tussen de duinen bij... Info over het Raversyde-domein vind je hier. En aarzel niet om me te laten weten hoe het daar aan zee is!