Der lauf der Dinge: Fischli & Weiss

Peter Fischli en David Weiss vormen een geweldig kunstenaarsduo. Peter Fischli genoot een opleiding aan het Bauhaus en David Weiss aan de kunstacademie in Zürich (de plek waar ze beiden geboren zijn).

Ik ken hun belangrijkste film, Der lauf der dinge, al heel lang. Toen mijn broer en ik nog heel klein waren, vonden we dit echt te gekke kunst. We hadden er zelfs een videocassette van! Die cassette vond ik gisteren terug en omdat we geen videospeler meer hebben, zocht ik de YouTube-versie op. U hebt vast al zin om meteen te kijken, maar misschien is een woord vooraf toch nuttig want voor je het weet is er een halfuur film voorbij. 

Der lauf der dinge (1987) laat een installatie zien die opgebouwd is uit verschillende elementen die steeds het volgende activeren. Een kettingreactie, om het simpel te zeggen. Aan de hand van vuur, chemie, zwaartekracht en water ontdekken we de duidelijke breuklijn tussen oorzaak en gevolg.

Na zeven minuten valt deze stoel. Mooi beeld toch?

Na zeven minuten valt deze stoel. Mooi beeld toch?

Het is een verbazingwekkend mechanisme, waarbij ik steeds weer verbaasd was over de enorme precisie waarmee bepaalde acties in gang worden gezet.
Het concept van dit soort kettingreactie-machine was al door andere mensen en kunstenaars gebruikt. Het is zeer waarschijnlijk dat Fischli en Weiss de Rube Goldberg machine kenden. Dit was eveneens een machine die met kettingreacties werkte (met blikken etc.), maar die wel steeds een doel had. 

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely maakte ook 'kinetische kunst', wat gewoon bewegende kunst betekent, die soms kettingreacties bevatte. Ook bij hem zouden Fischli & Weiss inspiratie hebben gehaald.

Wat maakt deze film dan zo bijzonder? Vooreerst is het erg origineel: ze gebruiken alledaagse materialen op een niet-alledaagse manier. Daarnaast is er het feit dat dit een film is. Er is dus enerzijds het object - dat er voor een deel ook niet meer is, want vuur maakt de dingen kapot - en anderzijds is er de film. En die laat ik u graag zien.