Happy Birthday Dear Academie in het MoMu

Happy Birthday Dear Academie. 50 jaar Modeafdeling
ModeMuseum Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen
8.09 2013 > 16.02 2014

Als typisch Antwerps museum laat het MoMu voor deze verjaardagstentoonstelling het beste van zichzelf zien. Het succesverhaal van de Modeacademie kan niemand bij buitenkomen nog ontkennen, want naast de gebruikelijke grote namen hebben blijkbaar ook de rest van de studenten het ver geschopt. Vaak werken ze nu als ontwerpers voor andere merken, zoals Balenciaga, Dolce & Gabbana; enkelen hebben hun eigen merk, zoals Stephan Schneider en Sophie D'Hoore. Na slechts vijftig jaar onderwijs en ontwikkeling heeft de Antwerpse modeacademie internationale roem verworven.

 

Transient

Op de trap naar de eerste verdieping, waar de verschillende creaties getoond worden, vormt een verzameling van beeld, tekst en video een overzicht van de geschiedenis van de Modeacademie.  Mary Prijot, Linda Loppa en Walter Van Beirendonck zijn leidende figuren in deze historie. Wat begon als modetekenen groeide uit tot een plek waar stijlen werden ontwikkeld en creativiteit werd gestimuleerd. Met de tijd mee komen we aan in het hart van de tentoonstelling: boven.

Daar staat in kleine ronde ruimtes - geen white cubes maar white bubbles - steeds een reeks silhouetten op een ronde sokkel. Met rode letters is de naam van de ontwerper en het jaar aangeduid. Er is veel variatie, misschien soms iets te veel. Ik had graag een zicht gehad op de chronologische evolutie van de stijl aan de academie, maar dat ging niet. Het gaat hier duidelijk om modebeleving en niet zozeer om het "bestuderen" ervan.

De sfeer in de tentoonstelling is meer eigen aan het Modemuseum dan aan de expositie. Bij de Martin Margiela tentoonstelling kreeg ik net hetzelfde gevoel. En aangezien het hier om beleving draait, is dat juist kritiek!
In 2007 bezocht ik in het MoMu BERNHARD WILLHELM: Het Totaal Rappel . Dat was vuurwerk! Ik weet zeker dat iedereen die er toen geweest is, het nu nog weet. En jammer genoeg, durf ik dat niet te zeggen voor de Happy Birthday Dear Academie expo.
Zou dat in het MAS wel het geval zijn? Wie er al geweest is, kan altijd zelf bloggen!