Het museum online

Een screenshot van het bewegende werk Electric Boogie Woogie van Rafaël Rozendaal.

Een screenshot van het bewegende werk Electric Boogie Woogie van Rafaël Rozendaal.

Rafaël Rozendaal, een Nederlands-Braziliaanse kunstenaar, gebruikt het world wide web als expositieruimte. Hij maakt websites aan (www.titelvanhetwerk.com) en net die websites zijn z'n kunstwerken. Geluid, interactie met de toeschouwer - door het bewegen van de muis verandert er soms iets - en beeld vullen elkaar aan. Ik vind niet al zijn werken even goed of interessant, maar het concept is bijzonder intrigerend...

Neem nu een sculptuur: Le Penseur van Rodin. Om die sculptuur echt te willen doorgronden, moet je hem in het 'echt' zien. Dan pas zie je hoe Rodins vingerafdrukken nog in het brons gedrukt staan, hoe het licht speelt met de glans, hoe groot of klein de sculptuur is... Dat houdt in dat je je moet verplaatsen naar de plek waar de sculptuur staat. Allemaal dingen die je niet ziet op een foto.

De kunstwerken van Rafaël Rozendaal zijn gemaakt om op een scherm te zien. Het is niet de bedoeling dat je je moet verplaatsen om het 'van alle kanten' te bekijken. Ook het type van scherm waarop je het bekijkt is niet van belang. Je blijft zitten, klikt, kijkt, en klikt verder. Verliezen we zo geen deel van de beleving van het werk? Klikken gaat immers zo snel... Zeg nu zelf: hoe lang blijft u naar een afbeelding op een scherm kijken? En hoe lang blijft u voor een mooi schilderij staan in een museum?

Maar het is het ook naïef om te denken dat over vijftig jaar een museumbezoek nog steeds hetzelfde zal zijn? Bezoekersgidsen op papier zullen stilaan verdwijnen en audioguides zullen ook op je eigen telefoon beschikbaar zijn. Wie weet gaat het nog verder: 3D-printers en hologrammen zullen de kunstwereld op hun kop zetten. Ik verwacht dat er de komende tien jaar een tegenbeweging zal ontstaan: heimwee naar het handgemaakte, zelfbedachte en non-virtuele. Die 'nostalgische beweging' is al bezig in de populaire cultuur! Platen worden terug populair, net als vintage en analoge camera's.

De ontdekking van deze online-kunst is iets dat me aan het denken zette. Hieronder mijn top 5 van  kunstwerken. Niet omdat ze stuk voor stuk super zijn, maar omdat ze de essentie van Rozendaal vatten en wel leuk zijn om eens te bekijken. Geniet van het klikken, kijken en sluiten!

  1. http://www.electricboogiewoogie.com/
  2. http://www.fallingfalling.com/
  3. http://www.leduchamp.com/
  4. http://www.stagnationmeansdecline.com/
  5. http://www.almostcalm.com/

En om af te sluiten nog een geweldige website (geen idee of het bedoeld is als kunstwerk) maar het heeft mij - en de rest van m'n familie - de slappe lach bezorgd. Het deed me meer dan alle links hierboven, vanwege de originaliteit en absurditeit... Neem gewoon snel een kijkje!

www.sanger.dk