Sculptuur en/of meubel? Het transparant design van Muller Van Severen

Het designerduo Muller Van Severen toont bij Gallery Valerie Traan in Antwerpen studies voor het OFFICE Solo House. Architectenbureau OFFICE kreeg immers de opdracht een vakantiehuis te bouwen in Horta de San Juan, ten zuiden van Barcelona, waarop Muller Van Severen de aankleding mocht verzorgen. Het gaat overigens om een familiesamenwerking: OFFICE staat onder leiding van Kersten Geers en David Van Severen, en Fien Muller en Hannes Van Severen (broer van David) zijn naast collega's ook levensgezellen.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Solo House, © Muller Van Severen

OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Solo House, © Muller Van Severen

Een maquette van het Solo House maakt meteen de filosofie van de designers duidelijk. Het huis bestaat uit een grote cirkel, waarvan het midden een grote patio is. Er zijn vier vaste ruimtes in het huis. Daartussen zijn verplaatsbare wanden. Binnen en buiten zijn dus zeer flexibele begrippen voor OFFICE. Dit vocabularium nemen Fien Muller en Hannes Van Severen over in hun behandeling van de meubels.

De meubels zijn gemaakt uit metalen rasters. Ze ogen dus niet massief en je kan er gewoon doorkijken. Ze zijn transparant en dringen zich niet aan de architectuur op, net zomin als het Solo House zich niet aan de natuur opdringt. Het materiaal verleent de meubels een lichte indruk, hun vorm geeft hen een speelse look. Muller Van Severen gebruiken namelijk weinig strakke lijnen, maar eerder bogen en vlakken.

Functie en kunst

Deze tentoonstelling verbeeldt vooral waar het in design om draait. De meubels van Muller Van Severen zijn niet louter functioneel, maar staan ook als sculptuur perfect hun mannetje. De ruimtes van Gallery Valerie Traan zijn extreem geschikt voor het tonen van de stukken in beide opzichten: er zijn voorbeelden op een witte sokkel, die de bezoeker uitnodigt hen als puur kunstwerk te beschouwen, maar evengoed zijn er de stukken waar je gezellig in achterover kan zakken. De metalen structuur geeft zachtjes mee en biedt een verbazend comfort.

Al helemaal interessant vanuit functioneel oogpunt zijn de meubels die zowel tafel als stoel zijn. Functionaliteit heeft bij Muller Van Severen zeker een streepje voor, maar het esthetische aspect wordt nooit uit het oog verloren. Wellicht met het oog op de Spaanse patio, werden ook enkele stukken ontworpen voor buiten. Deze meubels zijn van inox en worden bovendien in een vrolijke kleur gelakt. Ook voor het tonen van deze versies is Gallery Valerie Traan de perfecte locatie: de ligstoelen in het tuintje en op het dakterras stralen een uitnodigende vakantiesfeer uit.

De nieuwe ontwerpen van Muller Van Severen voelen zich duidelijk goed op de grens tussen kunst en functie, sculptuur en meubel. Die grens vervaagt bijgevolg en laat de transparantie meubels vrij. Hun lichtheid en eenvoud maakt de stukken multifunctioneel en multi-inzetbaar in elke architectuur of interieur. Functie en vorm zijn dan ook perfect in harmonie.

 

'MULLER VAN SEVEREN studies for the Office KGDVS Solo House' loopt nog tot 25 juni 2016 bij Gallery Valerie Traan in Antwerpen.