Musée d'Histoire Naturelle

DSC_0309.jpg

 Musée d'Histoire Naturelle
 
19, rue de Bruxelles
 
59 000 Lille, Frankrijk

Begin april bezocht ik in Lille het Musée d'Histoire Naturelle.
Inderdaad, geen kunstmuseum. En toch wil ik erover schrijven. Niet omdat kunst en natuur 'beste maatjes' zijn of omdat ik ongelofelijke fan ben van opgezette beesten, maar omdat de architectuur van het museum en de inrichting van de ruimte zo bizar waren, dat ik dit gewoon moet delen.

Ooit al eens nagedacht over hoe musea er vroeger uitzagen? Vast denkt u dan aan het Louvre, Musée d'Orsay of de National Gallery. Dichter bij ons zijn het Koninklijk Museum van Schone Kunsten of het Rijksmuseum goede voorbeelden. Maar er zijn ook musea die zich niet wijdden aan de Schone Kunsten, zoals dit museum in Lille. En die hebben een ander karakter!

In de 18e eeuw werd de kennis over de zoölogie en geografie uitgebreider en kwamen dus kabinetten van rariteiten en naturaliën in zwang. Gedurende de twee eeuwen daarna verspreidden zich over heel Europa dergelijke verzamelingen, vaak gekoppeld aan universiteiten en onderzoekers. Dit museumgebouw stamt van 1895. Informatie over de collectie is hier te vinden.

Hoe is zo'n museum dan ingericht?
In grote lange kasten worden tal van opgezette dieren tentoongesteld. Maar ook fossielen, dode vogels en dieren op sterk water. In de lucht hangen skeletten van walvissen en dolfijnen. Er is een 'Afrika-kamer' en een kast met wel duizend opgezette vogels. Van één vogelsoort zijn verschillende exemplaren; mannetjes en vrouwtjes, opgezet in respectievelijk 1926 en 1934. Oud, bestoft en, zoals u vast al aanvoelde, bevreemdend. En dat laatste is bijzonder.