Sporting MAS

Sporting MAS
Hanzstedenplaats 1, 2000 Antwerpen
16.05 2013 > 18.05 2014

Openingsuren wandelboulevard: 
april tot oktober: maandag gesloten / di-zo van 9u30-23u30
november tot maart: maandag gesloten / di-zo van 9u30-21u30

Tussen de examens door is geen betere manier om even tot 'rust' te komen dan een pauze met sport. Ik ga dan straks ook even langs een architectuurtentoonstelling in DeSingel én zwembad De Wezenberg. Nu Antwerpen Europese Sporthoofdstad is, wordt sporten nog meer gestimuleerd. Affiches, brochures en een pop-up sportveld in de buurt. Maar 't mooist van al is de tentoonstelling in het MAS.

In de wandelboulevard zijn de eye-catchers grote foto's van de Nederlander Hans van der Meer. Hij fotografeert al jaren amateur-voetbalvelden en laat daarmee de essentie van voetbal naar voren komen: spelplezier. Geen giga-stadions vol reclame, maar een serie grasvelden nabij woningen, autosnelwegen en landbouw. In het MAS is op elke verdieping een foto uit het Antwerpse te zien.

Een Antwerps voetbalveld.

Een Antwerps voetbalveld.

Omdat de foto's enorm groot zijn (ze vullen immers de hele lichtbak) kan je veel details onderscheiden. De gelaatsuitdrukkingen van de spelers wanneer een bal bijna het doel in is, zijn fascinerend. En natuurlijk afhankelijk van in welke ploeg ze spelen. De vervallen tribunes, vaak met maximum tien toeschouwers erop, zijn pijnlijk realistisch. Dat geldt ook voor de soms grauwe luchten.

Ik ben persoonlijk geen grote voetbalfan. Nu ja, na twee jaar in een klas vol jongens heb ik het hele spel wel leren appreciëren. Het was altijd fijn om te zien hoe ze opgaan in hun spel; plezier maken. Net zoals het fijn is te kijken naar die mannetjes op de foto's in het MAS.